Ma van 2018. április 22. vasárnap, Csilla, Noémi napja.

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Honlap Látogatók!

Újkér Község Önkormányzata nevében tisztelettel köszöntöm mindazokat, akik településünk hivatalos honlapját olvassák.

Újkér 1000 lakosú község Győr-Moson-Sopron megye délnyugati részén, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál. A településen áthalad a Sopront és Ausztriát a Balatonnal összekötő 84-es számú főút, vasúti megállója a Sopron-Szombathely vonal mentén található.

A község Újkér, Felszopor, Alszopor, Makkoshetye 1950-ben történt egyesülésével jött létre. A négy település tekintélyes történelmi múlttal rendelkezik, az első írásos említések a 13-14. századból ismeretesek. Az évszázadok során tulajdonosaik voltak többek között a Nádasdy, a Széchenyi, a Festetics, a Solymossy valamint a Szopory, és Csikos családok is. Jelentőségét jelzi, hogy a Nádasdyak a 15-16. században megyeházát és megyegyűléseket tartottak Újkéren.

A munkaképes lakosság zöme régebben Sopron ipari üzemeiben dolgozott, melyek helyét az utóbbi években a környéken található két ipari üzem vette át. Helyben a legjelentősebb foglalkoztató egy mezőgazdasági szövetkezet. A vállalkozások száma 31, melyek többsége egyéni vállalkozás.

Ennyiben kívántam községünket bemutatni, felhívni a figyelmet településünk értékeire.

 

Hettlinger Károly
polgármester